Најави се за да гласаш
153
гласa да

0
гласa не
Проблем:

Да нема отпад што плови по реките или пак застанува покрај брегот зафатен на гранките од крајбрежните растенија. Да се намали отпадот, да се подобри имиџот на градот и граѓаните да уживаат во прошетките покрај реките.

Решение:

Да се постават површински мрежи за зафаќање на отпадот на неколку места по течението на реките. Мрежите би биле само на површината и не би пречеле во движењето на рибите и другиот жив свет во реките. Собраниот отпад може редовно да се собира од неформалните собирачи на отпад кои за тоа би можеле да добиваат и надомест од градот или од општините. Доколку тоа не е можно отпадот треба да го собираат од ЈП Комунална хигиена, бидејќи граѓаните плаќаат за собирањето на отпадот.

Резултат:

Почиста и поуваба животна средина, односно почисти реки од кои отпадот нема да се пренесува по течението во останатите градови и во морињата/океаните. Бидејќи отпадот е главно пластика, ќе се собира и суровина за рециклирање од која можат да се произведуваат други производи


Општина
Град Скопје

Категорија
Животна средина


Статус
Изгласан на МојГрад
Поднесен до совет
Прифатен од совет

Коментари


0
Природна Козметика 24/07/2021 21:49

Мрежи, контроли и камери! Од вруток па се до Гевгелија, за 3-6 месеци Вардар (и сите други позначајни реки) ќе бидат кристално чисти!

0
Andrej Despotoski 27/05/2021 12:58

Одлична идеја!

0
Sali Ertunc 25/05/2021 09:20

Најтажната слика која може да ја видиш во Скопје е кога ѓубрето парадира од центарот на градот после дождот. Мрежите ќе бидат добро привремено решение. Ќе треба да бидат обучени луѓето дека реката не е место за ѓубре и дека време им е да не бидат мрзливи и да мислат за местото на ѓубрето исто.