Најави се за да гласаш
21
глас да

0
гласa не
Проблем:

Постојат повеќе напуштени индустриски објекти во центарот на градот Скопје, но и по општините и населбите, кои не би смеело да се пренаменат во нови приватни деловни и стамбени комплекси, туку да станат јавен простор достапен за граѓаните. Постои недостаток од јавен простор за изработка, производство, едукација и презентација на креативен и технолошки иновативен дизајн од различни области кои би биле од корист или во функција на образовните институции, приватните фирми и на јавноста пошироко.

Решение:

Пренамена на запуштени индустриски објекти во градот во центри за развој, планирање и изработка на дизајн решенија и прототипи, експериментирање со различни дизајни, технологии и материјали, едукација на ученици, студенти и заинтересирани, презентација на новитети, изложби, мини-саеми, промоции и сл.

Резултат:

Објекти кои од руинирани запуштени простори се претворени во современи алтернативни центри за претставување и промоција на иновативен дизајн и нови технологии; ревиталиација на целиот простор околу објектите и заживување на економскиот, културниот и социјален живот во тој дел од градот; нова инфраструктура која ќе даде дополнителни можности на образовните институции, бизнисите и пошироката јавност.

Дополнителни линкови:


Општина
Град Скопје

Категорија
Урбанизам


Статус
Изгласан на МојГрад
Поднесен до совет
Прифатен од совет

Коментари


1
Lazo Apostolovski 10/11/2021 10:29

Во британија, стари индустриски згради се пренаменуваат во места каде што има музика и Street food. Опуштени места каде што излеваат млади. Работат во одредени периоди од денот и секој ден има различни угостители кои нудат храна и различна музика. Понекогаш се наплаќа влезница, некоја симболична сума 1 или 2 евра (за нивниот стандард). На овие места секоја цечер можеш да слушнеш различни групи, да апнеш нешто и да се дружиш за нормални пари.