Најави се за да гласаш
Изгласан на МојГрад
на 24/05/2021
Поднесен до совет
на 25/05/2021
579
гласa да

4
гласa не
Проблем:

Иако градот и општините имаат буџет и тендери/ јавни претпријатија за стерилизација исклучиво на бездомни кучиња, темпото со кое што работат не соодветствува со напливот на бездомни кучиња, и не ги опфаќа бездомните мачиња чии број константно се зголемуваа како резултат на неодговорно сопствеништво. Дополнително голем процент од населението не може финансиски да си дозволи стерилизација на милениците (кучиња, но и мачки), што резултира во премногу бездомни животни на улица кои се изложени на опасности, но кои и предизвикуваат опасности (напади, болести, расфрлање отрови, нарушен сообраќај итн.) за граѓаните.

Решение:

Градот и/или општините да одвојуваат буџет за субвенционирање со 50 или повеќе проценти, на стерилизации и кастрации за домашни и/или маалски миленици ( мачки и кучиња). Би било добро да се земат во предвид и социјално загрозените семејства и да им се овозможи целосно бесплатен третман за нивните миленици.

Резултат:

Преку позитивна иницијатива би ги охрабриле граѓаните на одговорно сопствеништво. Би се намалил бројот на напуштени милениците поради тоа што се репродуктивно способни, дури и кога би ги напуштиле, животните нема директно и експоненцијално да го зголемуваат бројот на бездомни животни. На тој начин исто така би ги намалиле трошоците за третирање на бездомни животни преку директна инволвираност на граѓаните. Со стерилизирани домашни миленици, се намалува број на бездомни животни, би се намалил и бројот на труења, бројот на кривични дела како измачување на животни, бројот на каснувања и напади од бездомни кучиња, бројот на заболени кучиња со зоонозни болести и многу други животозагрозувачки ситуации како за животните, така и за луѓето. Би се креирала посигурна животна средина за сите, на етички и финансиски многу поодржлив начин.


Општина
Град Скопје

Категорија
Животна средина


Коментари


0
Emine Azem 27/08/2022 08:29

Се согласувам со вас @Davidovic Nikolovska Natasa Овој проблем воопшто не треба да се става на гласање. Субвенции за стерилизација на улични животни задолжително

1
Popovski D. Igor 13/09/2021 13:06

Во прилог, 8 595 потписи ЗА БЕСПЛАТНА КАСТРАЦИЈА И СТЕРИЛИЗАЦИЈА НА БЕЗДОМНИТЕ КУЧИЊА И МАЧИЊА https://tinyurl.com/FreeAnimalSpayNeuterMKD p.s. https://justpaste.it/back2school

0
Popovski D. Igor 13/09/2021 22:29

+ Универзално БАРАЊЕ до општината... https://www.facebook.com/groups/HFAWC/permalink/2410988438934064/

1
Popovski D. Igor 13/09/2021 13:09

+ Универзално БАРАЊЕ до општината... https://www.facebook.com/groups/HFAWC/permalink/2410988438934064/

1
Popovski D. Igor 13/09/2021 13:08

+ Дали сметате дека државата/владата/парламентот може да обезбеди 150 000 евра за субвенции за кастрација и стерилизација на кучиња и мачиња? Сумата е проформе дадена за субвенција од 15 евра по единка, за 10 000 единки на ниво на цела Македонија. https://www.facebook.com/events/411674989424657/permalink/412948565963966/

1
Lidija Malinovska 29/05/2021 14:15

Да

0
Јана Кржева 29/05/2021 11:19

Da

0
Anzelika Josifovska 28/05/2021 18:44

Da

1
Davidovic Nikolovska Natasa 26/05/2021 23:34

Овој проблем воопшто не треба да се става на гласање. Субвенции за стерилизација на улични животни задолжително.

0
Natka Goce Velinovi 26/05/2021 14:54

Da za subvencii za sterilizacija/kastracija na macinja i kucinja

1
Valentina Taseva 26/05/2021 12:27

Da

0
Valentina Taseva 26/05/2021 12:26

Da

0
Maja Miševa 26/05/2021 03:35

Da

0
Belovinov Biljan 26/05/2021 01:51

Da

0
Zora Chérie Herrera 25/05/2021 23:22

Da

0
Violeta Viki Ilova 25/05/2021 22:31

Violeta viki Ilova Da

0
Silvana Petkovska 25/05/2021 20:12

Ијас гласам За

0
Biljana Biljana 25/05/2021 19:49

Glasam ZA!

0
Ajla Osmani 25/05/2021 17:37

Glasam ZA

0
Dejan Kobe Tacovski 25/05/2021 16:02

Glasam ZA zatoa sto ne po nivna vina se na ulica

0
Marija Stolevska 25/05/2021 15:02

Glasam za!!

0
Ljupco Curevski 25/05/2021 14:30

Glasam ZA! Toa e osnova da se namalat bezdomnite kutrinja i machinja, ushte koga g'nsite chovekoliki ne bi gi napushtale milenicite....

0
Elena Elena 25/05/2021 14:27

Da

0
Elena Jovanovska 25/05/2021 13:37

Da

0
Natasa Levovska 25/05/2021 12:52

ДА

0
Milica Mishevska 25/05/2021 12:52

Гласам ЗА

0
Milica Mishevska 25/05/2021 12:52

Гласам ЗА

0
Angela Gocevska 25/05/2021 12:02

Da

0
Ivana Bozinovska 25/05/2021 11:35

da

0
KosTa Pechevski 25/05/2021 11:17

da

0
Dorotea Gjorgjievska 25/05/2021 10:51

Da

0
Бојана Јованова 25/05/2021 10:43

Da

0
Snezana Mircevska 25/05/2021 09:34

DA

0
IreNa Karakuseva 25/05/2021 08:41

Da

0
Radmila Kostadinova 25/05/2021 06:46

Da

0
Весна Маркоска 25/05/2021 06:24

Да

0
Dimitar Cipo Lunevski 25/05/2021 05:51

Da

0
Suzana Karapanceva 25/05/2021 05:41

ДА

0
Јована Спасовска 25/05/2021 01:39

Da

0
Елена Иваноска 25/05/2021 01:12

Da

0
Marija Gjurchinovska 25/05/2021 01:02

да

0
Kristina Anastasova 25/05/2021 00:50

Да

0
Marija Dimitrova 25/05/2021 00:31

ДА!!!

0
Анна В. Петровна 25/05/2021 00:25

DA!

0
Sara Atanasova 25/05/2021 00:23

Daa

0
Biljana Trajanova 25/05/2021 00:19

Da

0
Anita Sterjova Dragovik 25/05/2021 00:14

Glasam za sterilizacija i kastracija .

0
Marina Nikolovska 25/05/2021 00:12

Da

0
Pavlina Nikolova 24/05/2021 23:46

Да

0
Maja Stojanovska 24/05/2021 23:45

Гласам За

0
Delfina Domazetoska 24/05/2021 23:38

Da!!!

0
Lidija Ancevska 24/05/2021 23:35

Да, да, да 🍀

1
Blagica Dimitrovska 24/05/2021 23:32

Гласам За !

0
Sandra Petrovska 24/05/2021 22:44

Poddrska!!

0
Elena Stojkova 24/05/2021 22:39

Glasam za :)

0
Slagana Damjanoska 24/05/2021 22:38

Glasam za

0
Elena Taseva Zanov 24/05/2021 22:35

Glasam za

0
Elizabeta Ivanovska 24/05/2021 22:21

Гласам за

0
Tea Petrusevska 24/05/2021 22:17

.

0
Borka Petrovska 24/05/2021 22:15

Изгласано

0
Snezana Veljanovska 24/05/2021 22:12

👍

1
Radmila Panovska 24/05/2021 21:43

Glasam za, edinstveno resenie

1
Marija Hristovska 24/05/2021 18:49

Со оглед на бројот на животни по улиците, итно е потребна кастрација и стерилизација! Гласам ЗА!

0
Suzana Koneska 24/05/2021 18:33

Glasam ZA

0
Лиле Петковска 24/05/2021 17:37

Glasam za sterilizacija, kastracija

0
Viktorija Nacka 24/05/2021 17:29

Glasam ZA

1
Tina Mickovska 24/05/2021 14:23

Ова е најпотребно во моментов, во комбинација со едукација за совесно чување на миленици

0
Matilda Beba Todorova 24/05/2021 02:31

👍

0
Slagjana Petrova 23/05/2021 23:18

Potpisuvam

0
Marija Maca Matenicarska 23/05/2021 23:08

Potpisuvam

1
Sophia Tara Kavrakova 23/05/2021 22:34

Аман дајте ги веќе тие стерилизации и кастрации ‼️‼️‼️ Секако потпис со 2 раце ‼️

0
Slavjanka Vasilenko 23/05/2021 15:32

podrzvam

0
Elena Manakovska 23/05/2021 08:52

Poddrzuvam!

0
Maja Zdravkovska 23/05/2021 01:28

Poddrska!

2
Sonja Kostadinova 22/05/2021 23:37

Ova e nesto najpametno se nadevam ke se izglasa

0
Sonja Kostadinova 22/05/2021 23:36

Potpisuvam

0
Sipkovski Vineta Misko 22/05/2021 23:18

Potpisuvam

2
Suncica Tuzeska 22/05/2021 22:22

Podrska sa za sterilizacija i kastracija za da nema dusicki mali po ululicite pretepuvani,trueni,maltretiirani,izgladnuvaniostavani na milost i nemilost po ulici,,,

0
Suzana Sich 22/05/2021 21:50

Со две раце потпишувам.

0
Dance Okleska 22/05/2021 21:36

👍👍

0
Сања Бошковска 22/05/2021 21:10

Poddrska!

0
Тања Арсовска 22/05/2021 20:43

Podrska

1
Blagica Vukovic 22/05/2021 19:26

Sekogas bi go dala svojot glas Za zivotnite

0
Viktorija Stankova Vujovic 22/05/2021 19:09

Da!

1
Jagoda Naskovska 22/05/2021 17:54

Sekogas DA ... Subvencii za domasnite i ulicnite milenici 🐕❤️

0
Sveta Barybina Sveta Barybina 22/05/2021 17:33

Обавезно "да"!!!!

0
La Ma-ri 22/05/2021 15:04

Vreme e! Podrshka.

0
Zane Mamer 22/05/2021 14:57

Поддршка

0
Lidija Malinovska 22/05/2021 14:01

Еве вака, гласам за доделување субвенции за кастрација на бездомните животни.

0
Lidija Malinovska 22/05/2021 14:00

Зошто не го прифаќа гласот "за"

0
Sladjana Dobrevska 22/05/2021 12:01

Poddrska

0
Гордана Аџиева-Михајловска 22/05/2021 11:50

Поддршка!

2
Б. Ц. 22/05/2021 11:32

Граѓанска свест и одговорност мора да постои. Гласам за решавање на овој проблем кој многу ќе допринесе во интерес на животните кои како напуштени се сепак резултат на човечката негрижа и несовест.

5
Моника Б. 18/05/2021 18:02

Размножувањето на животните на улиците е сериозен проблем. Секојдневно има кучиња и мачиња на улиците кои се во голема толпа или голем број. Град Скопје има средства за стерилизација на уличните миленици и згрижување на дел од нив.

3
Silva Jovanovska 18/05/2021 13:21

Mora sekoja opstina da odvoi pari site ulicni macki i kucinja da se kastriraat i strogi kazni za frlanje zivotni. Gi frlaat kaj Dolni Balvan na avtopat i nakaj Berovo isto i po selata

10
Snezana Dichevska 14/05/2021 16:57

Ако Град Скопје успеа да субвенционира 10000 велосипеди за 3 години, со 10 000 стерилизации (во иста парична вредност) можеби ќе се решеше и проблемот со бездомните животни :)