Најави се за да гласаш
34
гласa да

0
гласa не
Проблем:

1.Во голем број случаи, корисниците на јавниот превоз минуваат мало растојание (неколку постројки) и плаќаат карта по единствена тарифа, што често е причина поради која се мотивирани да бараат друга алтернатива за превоз или да се возат без купен билет. 2. Купување два или повеќе билета за една дестинација. Зошто еден корисник би платил повеќе доколку се вози во неколку градски автобуси на ЈСП до крајната дестинација? Патникот ја добива истата услуга практично, а плаќа двојно бидејќи првичната карта не важи повеќе во вториот автобус.

Решение:

Воведување на нов тарифен систем, кој ќе нуди: -Билети за одреден број на станици -Билети кои важат во одреден временски интервали (пример 30 мин, 45 мин, 60мин итн.)

Резултат:

ЈСП со постоечкиот електронски систем за плаќање на билети има капацитет да ја изведе предложената промена во тарифниот систем без притоа да создаде непотребни трошоци. Со имплементација на решението ќе се намалат трошоците на граѓаните, ќе се зголеми расположението за користење на градскиот превоз и ќе се намали нелегалното користење на градскиот превоз.

Дополнителни линкови:


Општина
Град Скопје

Категорија
Улици и патишта


Статус
Изгласан на МојГрад
Поднесен до совет
Прифатен од совет

Коментари


1
Sali Ertunc 25/05/2021 09:58

Со оглед дека сеуште имаме потреба некои граѓани да менуваат автобуси, тие се принудени да платат дупла карта, или да извадат месечна карта, што реално не одговара за граѓани кои доаѓаат од други градови или за туристи, но и за Скопјани кои ретко се возат на бус.