Најави се за да гласаш
67
гласa да

0
гласa не
Проблем:

Заштита на мирот на граѓаните од бучава, односно регулирање на дејствијата и изворите кои ги предизвикуваат. Секојдневно сме изложени на бучава која е предизвикана од најразлични извори на бучава. Мирот е особено нарушен во летниот период кога ќе излезат на улица "моторџиите". Со полицискиот час кој беше на сила изминатава година, а и во моментов, делумно е регулирано или намалено ова "дивеење". Меѓутоа во летниот период што ни претстои со сигурност повторно ќе се зголеми нивното движење. Тука би ја споменал и бучавата од верските објекти која воопшто не е регулирана, а каде секојдневно по неколку пати се надминуваат дозволените граници за нивото на бучава во животна средина во населено место.

Решение:

Зголемени/постојани полициски контроли на местата каде што се забележува вакво нарушување на мирот (пр. бул.Партизански Одреди, бул.Илинденска, бул.Х.Т.Карпош,бул.Ѓорче Петров, ул.Методија Андонов - Ченто, ул.Радишанска итн.). Употреба на системот "сејф сити" или сличен софтвер. Мерење на нивото на бучава која ја предизвикуваат овие објекти/извори, санкционирање на истите и следење дали во иднина повторно се надминати граничните вредности. (горенаведените локации се наведени искуствено, односно на локации каде има најмногу поплаки од граѓаните за нарушување на мирот)

Резултат:

Зголемување на безбедноста во сообраќајот за сите учесници и подобрување на квалитетот на живот на граѓаните.

Дополнителни линкови:


Општина
Град Скопје

Категорија
Животна средина


Статус
Изгласан на МојГрад
Поднесен до совет
Прифатен од совет

Коментари


2
Margarita Nikolovska 03/06/2021 06:32

Zastita na gragjanite koi ziveat vo naselbi kade ima postojana guzva od soobrakjaj (kako na primeri kaj City Mall) i se izlozeni na bucava predizvikana od postojano svirenje na vozacite. Predlog: da se postavat soobrakjajni znaci za zabraneto svirenje vo naseleni mesta i da se vrsi kontrola i kaznuvanje od strana na soobrakjajna policija.

2
Igor Noveski 02/06/2021 19:16

Заштита и од гласна музика на угостителски објекти посебно во лето.

3
Ivica Gadjovski 27/05/2021 13:28

Меѓу другото и „бучавата„ од верските објекти!