Најави се за да гласаш
Изгласан на МојГрад
на 03/07/2021
Поднесен до совет
на 05/07/2021
457
гласa да

0
гласa не
Проблем:

Дури 1/3 од целокупно произведената храна завршува во отпад. Ако на ова ја додадеме и огромната количина на градинарски отпад кој се креира од парковите и дворовите, ни станува јасно како био-отпадот претставува над 70% од вкупно произведениот. Кога овој отпад неправилно се разлага, ослободува стакленички гасови кои директно влијаат на климатските промени и на загадувањето.

Решение:

Да се креира градска компостара во секоја општина, каде населението и чинителите од бизнис заедницата ќе го одлагаат градинарскиот и отпадот од храна, а од него наместо да загадува, ќе се креира компост.

Резултат:

Прибирањето на био-отпадот и негово компостирање драстично ќе ги намали емисиите на стакленички гасови кои ги произведуваме, директно ќе влијае на трошоците за транспорт на овој отпад кои ги прави Градот, а и ќе имаме празни контејнери и чиста околина.

Дополнителни линкови:


Општина
Град Скопје

Категорија
Животна средина


Коментари


1
Zaklina Dimi 11/06/2021 11:30

Odlicno sto ste se setile da napravite online glasanje, nie ova go pravime veke cela decenija vo Human World - innovative change. Da se omasovime

0
Yelena Panchevska 09/06/2021 21:46

Definirajte odpad od hrana oti nekoj moze i corbata sto ke mu ostane od rucek da si ja frli u kompostot. Ne sekoj znae sto e kompost i kako se pravi. Inaku bravo za ideata. 👏👏

0
Наталија Бургиева 11/06/2021 22:51

Здраво :) Во компостарите кои се наменети за урбано компостирање, има затворен ротационен дел во кој се развива доволно висока температура за да се разгради органската материја дури и од зготвена храна, а притоа(затворена е) да не привлекува штетници. Секако дека е потребна дополнителна едукација, тоа и планираме да го направиме. Благодарам за подршката.

1
Sonja Jankovic 05/06/2021 18:00

Прекрасна иницијатива. Моја подршка 👏👏👏👏

1
Julijana Savic-Dineva 05/06/2021 06:48

Glasam, za ovoj proekt, voedno, bi volotirala 3 casa mesecno, i bi podrzala i kompostiranje so crvcinja🙂

3
Milka Popevska 04/06/2021 16:04

Прекрасна идеја побрзо да се реализира да се намали отпадот или компостари низ населби или до зграда поблиску до граѓаните или можда поедноставно само канти за овој отпад до контејнер и да се собира секојдневно и да се доставува до Компостарата..која опција е поисплатлива да се направи добра проценка од стручни лица

4
Ivo Bosilkov 04/06/2021 16:14

решението е повеќе компостари распоредени насекаде низ градот

3
Ljiljana Ilievska 04/06/2021 09:06

Поддршка! Јас одамна компостирам што резултира во многу намален отпад кој, од моето домаќинство, го подига Комуналец. Исто така, добивам и многу квалитетна земја.

4
Meri Anicin Pejoska 04/06/2021 00:25

Браво дечки, подржувам секоја слична идеја каде одговорноста за подобро утре го сфаќаме како сечија, поединечна активност и одговорност. Луѓето во урбаните средини/ згради и бетони кои не опколија од сите страни, заборавиле да комуницираат со природата, малку поинакви се тие со куќа и двор. Да се активираме сите, и да дадеме пример ( јас одамна го правам тоа), но да не заборавиме дека најважна е едукацијата за децата и младите, која недостасува, наместо агресивна кампања за сите еколошки теми.

5
Dijana Tomik 04/06/2021 00:11

Одлична идеја. Треба да биде добро организирана акција. Бенефит за сите. Но претходно ќе треба добра едукација. Инаку дополнително ќе го замирисаме градот. Многу битни се крајните потрошувачи на компостот. Дали имаме доволно произведувачи (земјоделци) кои тоа навистина ќе го употребат? Мораме напорно да работиме за вакви пресврти.

3
Наталија Бургиева 04/06/2021 07:40

Предлогот предвидува иновативни анаеробни компостари, кои имаат затворен систем и не се ослободуваат никакви мириси. А, компостот освен во земјоделието, може да се употребува и за наѓубрување на јавни урбани површини(паркови, скверови, кровни и урбани градини и др.). Има безброј можности, недостасува воља од институциите и на тоа работиме. Ви благодариме за подршката.

4
Viki Daskalovska 03/06/2021 23:46

Oва е нешто за што се борам веќе долго време. Со правилна селекција на овој отпад сите победуваат. нема да се контаминира дополнително останатиот отпад, ќе се користи секако компостот во земјоделието и цвеќарството, само бенефиции. Но, не заборавајте за вакво нешто мора да се едуцира населението, инау само ќе се направи дополнителен проблем. Погрешното селектирање во нашава држава е исто толку лошо колку и не селектирањето, затоа што повторно се ќе заврши заедно на исто буниште.

0
Bato Pejoski 03/06/2021 23:09

Браво, терајте понатаму

0
Aneta Simic Maneva 03/06/2021 21:52

Добра идеа

0
Jadranka Stojanovska 03/06/2021 21:12

Одлична идеja

0
Daniela Cvetkovska 03/06/2021 21:10

Браво,многу добра идеја !

2
Lame Mitrov 03/06/2021 20:40

Da

1
Olivera Klin 03/06/2021 20:10

Da!!!

0
Olivera Klin 03/06/2021 20:10

Da!!!

3
Владимир Вуксановиќ 03/06/2021 19:59

Одлична идеа. Можам да понудам искуство и добра пракса од 40 години во Македонија преку единствена регистрирана фарма на калифорниски црви (за компост/кастинг) www.organikanova.com. Компостирањето го шириме низ Македонија повеќе од 20година. Целта ни е што повеќе фарми на калифорниски црви, а со тоа и систем од деградирање на шталско ѓубриво а како излез = природно ѓубриво, биостимулатор и ппдобрувач на почва. Истиот процес може да се примени и со био отпад :)

5
Ана Марија Маневска 03/06/2021 19:43

Прекрасна идеја! Би било убаво да се направи соработка и со ЈП Паркови и Зеленило, да се едуцира кадар, да има оддржливост и линк помеѓу граѓаните и институциите.

4
Сердаревик Наташа 03/06/2021 19:11

Aко си од приградска населба каде што смет се собира еднаш неделно, нпр. Визбегово, треба вo Бутел да одам за да компостирам??? зошто не, субвенции за секоја куќа да си направи/набави компостер? како што се даде по канта за смет. Со куќа и двор, трава, дрвја, бавчи... и тн... толку многу органски отпад правиме што ни мини компостер нема да заврши работа. А се си велам... општинскиот компостер би се претворил во мини депонија ако нема кој да управува со неа...

0
Драгана Велковска 04/06/2021 20:21

Наташа, компостарите од овој предлог во никој случај не можат да бидат мини депонии. Отпадот се фрла внатре и машината веднаш го обработува. Процесот е автоматизиран, погледнете на линков https://youtu.be/qETpat6KoVc Не е решение да го собира некој отпадот од кај вас, па да го носи во компостара. Затоа е најдобро компостарите да бидат густо поставени за на секого да му бидат пристапни пешки, не да треба да стигне до нив со превоз. Предлагачот Наталија Бургиева се согласи со измената.

1
Драгана Велковска 04/06/2021 13:24

Наташа, компостарите од овој предлог во никој случај не можат да бидат мини депонии. Отпадот се фрла внатре и машината веднаш го обработува. Процесот е автоматизиран, погледнете на линков https://youtu.be/qETpat6KoVc Не е решение да го собира некој отпадот од кај вас, па да го носи во компостара. Затоа е најдобро компостарите да бидат густо поставени за на секого да му бидат пристапни пешки, не да треба да стигне до нив со превоз. Предлагачот Наталија Бургиева се согласи со измената.

1
Milka Lambevska 03/06/2021 19:02

Odlicna idea bravo

2
Ann Mari 03/06/2021 17:44

Одлична идеја.

1
Mubera Missini Macedonian 03/06/2021 17:27

Do nas E.

1
Dimitar Nastovski 03/06/2021 16:59

Ova odavna trebaše!Bravo!

1
Ena Utevska 03/06/2021 16:22

Супер предлог, многу потребно решение!

2
Stojmenov Zoki 03/06/2021 15:37

супер идеа. Луѓето на село по автоматизам го практикувале ова, а во градовите огромен ке биде бенефитот. Веке во лисиче во паркот си компостираат дечките во урбаната градина.

2
Irena Lozana 03/06/2021 15:31

Prekrasna idea :)

2
Tanja How 03/06/2021 14:44

Крајно време е.

2
Biljana Filipovska 03/06/2021 12:23

Конечно. Јавна компостара покрај секоја зграда треба да има.

2
Драгана Велковска 03/06/2021 10:28

Овој е еден од моите омилени предлози на платформата. Имајќи предвид дека со поставување урбани компостари може да намалиме најмалку 60% од вкупниот комунален отпад, предлагам предлогот да се измени со што процесот ќе се децентрализира и ќе се бара помали компостари да има на повеќе локации во една иста населба. Само така ќе можеме сите да учествуваме во намалувањето на отпадот.

2
Наталија Бургиева 03/06/2021 16:12

Да, се согласувам. Така дополнително ќе се скрати трошок и загадување од транспорт. Локално произведено, локално решено.