МАЛИТЕ ХИДРОЕЛЕКТРАНИ ГО ЦЕДАТ БУЏЕТОТ НА МАКЕДОНИЈА И ГО УНИШУВААТ ЖИВИОТ СВЕТ

Во самата Национална стратегија за заштита на природата стои дека хидроелектраните се закана за природата. Сите мали ХЕЦ во МК се планирани на мали притоки, најчесто во горните делови на нивните сливови каде што протоците се…

Ризик за корупција со измените во урбанистичко планирање!

Денес ЗЕЛЕН ХУМАН ГРАД учествуваше во дебатата организирана од Државната комисија за спречување на корупцијата на тема „Измена на регулативата за урбанистичко планирање – потреба или ризик од корупција“. Во продолжение најбитните точки од излагањето на…

ЗОШТО ДЕПОНИИТЕ НЕ СЕ РЕШЕНИЕ ЗА СПРАВУВАЊЕ СО ОТПАДОТ?

Развиените земји или веќе ги имаат затворено депониите или бараат начин како да престанат со депонирање отпад, а тука непрекинато се зборува за отворање нови регионални депонии. Во 4 точки следи кратко објаснување како треба Македонија…

Заклучоци од дебатата за ГУП: нов Генерален урбанистички план за зелено и хумано Скопјe

На онлајн дебатата „Нов ГУП за зелено и хумано Скопје” што Зелен хуман град ја организираше минатиот месец, се детектираа проблемите од спроведувањето на важечкиот ГУП (од 2012 година) и се дадоа насоки за нивно надминување…

Како аерозагадувањето му штети на нашето здравје?

Најнапред да го нагласиме најважното – не постои такво нешто како безбедно ниво на загаденост. Нивоата кои се усогласени како максимални граници на загаденост претставуваат вредности кои наводно предизвикуваат минимални штети по човековото здравје, но сепак…

Бараме итно запирање на градежните активности спроти Холидеј ин!

Револтирани сме од комплетната нефункционалност односно од комплетното отсуство на институции во Македонија кои доведуваат до навидум безизлезни ситуации како оваа што ја имаме со просторот спроти „Холидеј ин“. Очигледен и оправдан е очајот кај новомаалци…

ЕРИК АДАМС ИСПИША ИСТОРИЈА: ПРВИОТ ГРАДОНАЧАЛНИК НА ЊУЈОРК ШТО Е ВЕГАН

На 2 ноември 2021 г. Ерик Л. Адамс, поранешниот претседател на Општина Бруклин, официјално стана првиот веган градоначалник на Њујорк, со што го победи својот противник, републиканецот Кертис Слива. Адамс (61) победи на прелиминарните избори во…

Сакаш да живееш долг и здрав живот? 6 тајни од најстарите луѓе во Јапонија

1 во 1450 Јапонци е моментално на возраст над 100 години, а 88,4% од стогодишниците се жени. Окинава, јапонски архипелаг, е една од првите „Сини Зони“ на светот, каде што постои висока концентрација на стогодишници. Д-р…

Став за Конференцијата за климатски промени COP26

12 НОЕМВРИ 2021, НЕЈТАН ТАНКИ Ставот е потпишан од ЗХГЗа да го поддржите ставот, кликнете овде. Како социјални движења и граѓански организации, целта на нашето постоење е да ги заштитиме животот, луѓето и планетата и да…