Технологијата, вградливите системи и модерните градови

Кога ќе помислиме на развојот на технологијата, веќе со години мислиме главно на компјутерите, телефоните и сличните повеќенаменски уреди со коишто имаме секојдневна, директна интеракција. Меѓутоа нешто кое е во уште поголема мера „сеприсутно“, иако помалку…

Детските игралишта со гумени подлоги, расадници на отровна микропластика

Во последно време може да забележиме агресивно ставање на гумени подлоги на детски игралишта кои во себе може да содржат канцерогени елементи. Малку е што поради загадениот воздух во Македонија главно од неконтролираната индустрија умираат над…

Како и кога еколошките прашања стануваат видливи и регулирани?

Иновациите за одржливост (sustainability), предводени од подгрупа на денешните претприемачи, ја претставуваат новата генерација бизнис одговори на здравствените, еколошките и социјалните проблеми и грижи.  Иновациите на овие претприемачи се водат според најновите научни сознанија, загриженоста на…

Практични решенија за справување со бездомните кучиња

Настанот со кучињата во Струга кои беа убиени со огнено оружје во градот на 10.1.2023 ја вознемири јавноста. Осомниченото лице, 62-годишниот М.З. од село Ливада, усмрти седум кучиња скитници во Струга со ловечка пушка сачмарка калибар…

Предлози за намалување на аерозагадувањето преку Град Скопје

Загадувањето во Скопје со години е проблем на сите негови жители, а со тоа и на секоја власт. Колку побрзо се почне со спроведување мерки кои меѓусебно се надополнуваат и си го зголемуваат позитивниот ефект врз…

Став на ЗХГ за вонредна седница за аерозагадување

Денес, до членовите на Советот на Град Скопје стигна барање за вонредна седница од СДСМ и коалицијата, ЛДП, ДОМ. Ја прифаќаме иницијативата за вонредна седница, но не се согласуваме со дел од предлог-точките за дневен ред,…

ПРОФИТ ПО ЦЕНА НА НАШИТЕ ЖИВОТИ!

Најголемиот загадувач – индустријата, лобира за законски измени да ѝ се врати дозволата за увоз на отпад што ќе го согорува. Деновиве кога Македонија се најде на врвот од најзагадени земји во светот, гледаме обид на…

Како европските земји и градови се справуваат со аерозагадувањето?

Загадувањето на воздухот претставува универзален еколошки проблем, кој влијае штетно не само врз човековото здравје, туку и средината во која живееме. Во Европа, аерозагадувањето претставува главен причинител за зголемемниот морталитетот кај населението и до ден денес…

Министерот, смртта и стопати повторената лага

Наместо стопати да се повторува истата лага дека за загадувањето главни виновници се најсиромашните, должни сме безмилосно да го санкционираме загадувањето од индустријата и да инвестираме во фотоволтаични системи со кои ќе обезбедиме енергетска независност и…

Министерството за транспорт и врски ја злоупотребува енергетска криза

Министерството за транспорт и врски ја злоупотребува енергетската криза за да им излезе во пресрет на градежната мафија и крупниот капитал со што ќе нанесе непоправливи штети на животната средина и ќе ни ги доведе во…