Пар древни езера: Охридско и Преспанско (пишува НАСА)

Охридското и Преспанското Езеро се две од најстарите езера во Европа и се наоѓаат во планинска област долж границите на Македонија, Албанија и Грција. Езерата опстојуваат во оваа природа најмалку 1 милион години, а можеби и…

Советнички прашања и прашања од граѓани од 17-тата седница на Советот на Град Скопје

Горјан Јовановски 1) До ЈП Паркови и зеленилоВо градски парк посетителите често среќаваат моторни возила, камиони и мотори како влегуваат преку отворената рампа кај стариот Луна Парк. Тие возила неовластено се паркираат низ целиот парк, загрозувајќи…

Што се климатски промени? Што ги предизвикува и кои се последиците?

Никогаш претходно во пишаната историја, човечката цивилизација не била поразвиена, понапредна или помоќна од овој момент денес. Бидејќи секоја генерација се калеми врз откритијата, иновациите и достигнувањата на претходната. Наместо да откриваме топла вода или да…

Од избегнување пластика до компостирање цигари: Како грчките острови се тркаат во рециклирање?

Грчките острови ги зголемуваат напорите да постигнат „нула отпад“ и да ги намалат емисиите на јаглерод, додека Грција се бори да ги достигне строгите цели на ЕУ во однос на рециклирањето. Тилос рециклира до 86% од…

НАСА: Екстремни температури од над 40° измерени за прв пат во историјата

На 13ти јули 2022 година, сателитите на Земјата измерија температури кои се искачуваат над 40 степени Целзиусови поради екстремните, рекордни топлотни бранови низ поголемиот дел од Европа, Африка и Азија. Објавата на НАСА е јасен показател…

9 еко бизнис практики кои ќе направат голема разлика за вашата фирма, а и за околината

Потрошувачите сè повеќе очекуваат компаниите да бидат еко-ориентирани, па бизнис лидерите кои применуваат eco-friendly идеи во своите компании уживаат поголеми придобивки на пазарот. (извор: PwC) Одржливите деловни практики порано беа прилично исцрпувачки во поглед на време…

Советнички прашања и прашања од граѓани од 14-тата седница на Советот на Град Скопје

Во склад со нашата политика за директно вклучување на граѓаните во функционирањето на Градот, ЗХГ ги повика граѓаните да поставуваат прашања до органите на Градот и до градските служби. Во прилог се нивните прашања, за кои…

Нова сеча на здрави дрвја во Дебар Маало!

На 10.06.2022 год., државен празник и неработен ден, без никакво претходно известување од страна на инвеститорот – Општина Центар, работници од „Гама Градба“ ДООЕЛ Скопје започнаа со градежни активности за расчистување на една од последните зелени…

Советнички прашања од 10-тата седница на Советот на Град Скопје

Во продолжение се прашањата поставени од ЗХГ на десетата седница на Советот на Град Скопје – седница за советнички прашања. На овој вид на седници според Деловникот советниците поставуваат по најмногу 3 прашања до Градот и…

Заклучоци од 8-мата седница на Совет на Град Скопје

Во продолжение е дневниот ред од осмата седница на Советот на Град Скопје. Еве како гласаа советниците на ЗХГ. Сите точки, освен 28 и 30, беа усвоени од мнозинството советници на оваа седница. Материјалите и снимките…